De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,7 procent lager op 351,98 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 531,47 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,7 en 1,5 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex na twee uur handelen 0,3 procent in de min.
Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen schrokken de markten vooral van de zwakke industriecijfers van de economische grootmachten Duitsland en Frankrijk. De bedrijvigheid in de Duitse industrie liet in maart onverwacht een krimp zien. Ook viel de krimp in de Franse industrie en in die van de gehele eurozone groter uit dan voorzien. Eerder op de dag viel het industriecijfer uit China juist nog mee.
ECB
Cyprus bleef de gemoederen ook bezig houden. De gesprekken tussen de eilandstaat en Rusland hebben tot nu toe nog niets opgeleverd. Ook bleek dat de Europese beleidsmakers worstelen met de onduidelijke situatie over de financiële toekomst van het noodlijdende land en nog geen duidelijk idee hebben over de uitkomst.
De Europese Centrale Bank (ECB) waarschuwde daarnaast volgende week maandag te stoppen met het verstrekken van noodkredieten aan Cypriotische banken als het land dan nog niet heeft ingestemd met een hulpprogramma van het IMF en de EU.
Fugro
Uitzender Randstad stond onderaan in de AEX met een min van ruim 3 procent na een negatief analistenrapport van de Zwitserse bank UBS. Bodemonderzoeker Fugro was de grootste stijger met een winst van 1,7 procent.
In Londen klom AstraZeneca 2 procent. De Brits-Zweedse medicijnenfabrikant kondigde aan bijna 4000 arbeidsplaatsen te schrappen. Hermès won in Parijs 0,9 procent. De Franse producent van luxe-artikelen boekte in 2012 meer winst dan verwacht. Het concern profiteerde sterk van de vraag naar zijn producten vanuit Azië.
De euro stond onder druk vanwege de zwakke industriecijfers uit de eurozone en was 1,2910 dollar waard, tegen 1,2955 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 92,84 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper, op 108,10 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl